23 Mart 2013 Cumartesi

Hiç Şikâyet Etme!


Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz. Ve siz, ancak bize döndürüleceksiniz.” (Enbiyâ, 35)


Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Allah bir kulu sevince onu imtihan eder, eğer sabrederse onu seçer, eğer rızâ gösterirse onu tercih eder, beğenir.” (Münâvî, I, 246.)

İmam Kuşeyrî (ks) şöyle der: Hastalığının çok arttığı, ömrünün son demlerinde olduğu bir zamanda Üstad Ebû Ali Dekkak’ı şöyle derken duydum: “Hüküm (ölüm) zamanlarında tevhîdi korumak Allâh’ın te’yidinin alâmetlerindendir.” Sonra içerisinde bulunduğu durumu yorumlayarak şöyle dedi: “Bu, hükümleri yerine getirme husûsunda seni kudret makaslarıyla parça parça doğraması, senin ise sâkin ve sessiz olmandır.”
Kula gereken, içerisinde nimet bulunduğu için belâya hamdetmektir. Eğer nimeti kaçırırsa sabretmektir. Bunların her ikisi de ubûbiyyet (kulluk) yollarındandır. Nefsine şefkatten iler gelen tasaya arka çıkarsa, bu ona hevâsının galip gelmesinden dolayıdır. (İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu’l-Beyân-12, Erkam Yay.)

Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)
el-Hâdî: Kullarının rubûbiyetlerini ikrâr etmeleri için onlara marifetullah yolunu öğreten, lütufla ve güzellikle yol gösteren, hayra erdiren, murâda yaklaştıran, doğru yola davet eden, her mahluku, bekâsı ve vücudunun idâmesi hususunda gerekli olan hususlara yönelten demektir.

Kısa Günün Kârı
Belâ, rubûbiyyetin mutlak hâkimiyetini hissettirmektedir. Bunu anla! Allah bizi işin hakîkatini elde etmeye ve her halde hamd ve sabır makamında karar kılmaya muvaffak eylesin!

Lügatçe
te'yid: 1. Kuvvetlendirme. Sağlamlaştırma. Metânet verme. 2. Doğrulama, doğru çıkarma. Destekleme.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder